Militär baskrar

Stort utbud av baskrar! Vi har de tyska baskrarna som till form och storlek påminner mycket om de danska baskrarna. Dessutom har vi de holländska baskrarna som liknar de engelska som är något större. Baskrar kan bäras på många olika sätt - som en fransk basker, som ett politiskt statement eller ett personligt minne som påminner om tidigare militär-äventyr. Baskrar är gjorda i ull som kan formas när de blir spolade i varmt vatten - se botten av sidan för en guide över hur du stukar militärbaskern. Ska du bära din basker på riktigt militärt sätt ska du först och främst forma den så att stukningen går ner mot ditt högra öga. (och inte sticka ut i luften!). Börja med att ta en varm dusch med din basker. Forma stukningen och se till att trycka ner den mot ditt högra öga. När du är färdig kan du rulla ihop baskern, med början på stukningen, och lägga den på torkning. Om du upplever att baskern blir nopprig, kan du hyvla den med en uttjänt engångshyvel - så ser den ut som ny! När du har justerat bandet i nacken till ditt huvud, bör du sy fast bandet i fodret på baskern så att det inte syns. Bär baskern med två fingerbreddar över ögat så har du den rätta militär-basker stilen

Läs mer Read Less

6 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering

Om du vill bära din basker som en riktig militär

Ska du först och främst forma fliken så att den viker ner mot ditt högra öra (och inte rakt ut i luften!). Börja med att bära din basker i en varm dusch, forma fliken och se till att dra ned den ner mot höger öra. När du är klar kan du rulla ihop din basker, börja med fliken och placera den så att den torkar. Om du märker att din basker nopprar, kan du raka den med en sliten engångshyvel - så blir den som ny! När du juster nackbandet till ditt huvud, bör du sy fast bandet i resåren så snörena inte blir synliga. Sätt baskern med två fingerbredder över ögat och du har en helt rätt militär-basker stil!

Baskrar - army plagg

En basker används ofta av militär personal, men liknande mössor har tidigare använts av studerande och intellektuella typer, där den gick under namnet baskermössa. En äkta militärbasker sitter dock ganska bestämt när den används av soldater, som just från tiden som värnpliktig med skarpa instruktioner om hur man förhåller sig till baskern. Det är viktigt att stukningen går i en tät böj ned längs med örat, varför många uppmuntras till att stuka den i duschen redan från första dagen.
Militära baskrar infördes i Danmark år 1958 av pansartrupperna, därefter har den spridit sig till de olika grenarna av Det Danska Försvaret. Färgkoden för enheternas användning av baskrarna följer någorlunda en internationell standard, där många nog särskilt kommer känna igen den ultimata army baskern som den bordeauxröda, som ges till de stenhårda jägartrupperna.
Hitta din egna snygga army basker här hos Army Star.