× Spara 20 % på utvalda Brandit-produkter Se tilbud

FHB Naver Byxor

Naver byxor är arbetsbyxor med lång tradion bakom sig. Ursprungligen tillverkades de åt hantverkare från Skandinavien som åkte på utbildningsresor till Tyskland. Det är härifrån namnet ”naver” kommer. Naver-kläder blev populärt på grund av deras unika stil och hållbara kvalitet. Idag används naver-kläder till vardags, som arbetskläder, som outdoor-kläder och mycket mer.
FRI FRAKT ÖVER 1200 KR.
30 DAGARS RETURRÄTT
ENKELT ATT RETURNERA
Skandinaviens största utbud

Naver byxor; vad ska jag välja?

Naver byxorna kommer i ett hav av olika modeller, material, tjocklekar och detaljer. Så vilket par passar dina behov bäst?
Material; tygtyp och materialvikt
Naver byxorna kommer i en rad olika tygtyper och kvaliteter.

English leather


English leather är ett bomullsmaterial som utvecklades till arbetarna i den tunga industrin. Under bearbetningsprocessen avger smältande metaller stora mängder värme och gnistror. English leather utvecklades för skyddsklädseln, som ett billigt alternativ till läder som annars var det enda som kunde motstå de extrema förhållandena. English leather kommer i materialvikten 520 gram per kvadratmeter (gsm). Kvaliteten är väsentligt kraftigare än hos exempelvis ett par vanliga jeans, vilka vanligtvis väger runt 320 gsm.

German leather


En kraftigare utgåva av English leather, och väger runt 600 gsm. German leather krymper ungefär 5% i bredden och 3% i längden vid tvätt. Det rekomenderas därför att köpa kläder av German leather i en storlek större än man vanligtvis gör.

Manchester


Ett klassiskt material som de flesta nog inte vet har sina rötter i arbetsklädsel. Manchestern kommer i ett hav av olika kvaliteter, från 440 gsm upp till 600 gsm. Manchester från FHB har vanligtvis lite polyester i sig för ökad hållbarhet. Manchesterns ribbade struktur gör att tyget andas mycket bättre än English leather och German leather.

Moleskin


Slitstark bomullsvävning med bra andbarhet. Tyget passar därför bra till lättare klädesplagg så som exempelvis shorts eller sommarbyxor. Moleskin är ett så pass hållbart material att det på 60-talet användes i västtyska militäruniformer.

Detaljer


Naver byxor har av tradition ett enhetligt urval av detaljer. De flesta naver byxor har dubbla dragkedjor av mässing framtill, djupa solida framfickor, en eller två lårfickor som är invändigt monterade samt en eller två bakfickor med knapp. Dessutom är utsatta punkter förstärkta med detaljer i konstläder. Några modeller skiljer sig från de andra genom att ha dubbla lager tyg vid knäna, och några är även förstärkta med ouppslitlig Cordura-nylon. Modeller med dubbla lager tyg kan också kompletteras med knäinlägg.
Utsvängda ben
Utifrån ursprunglig naver-tradition ska byxorna ha utsvängda ben – något som ibland också kallas ’trumpet’. Byxor med utsvängda ben har varit inne i flera omgångar, men är nog mest känt från 70-talets hippie-byxor. När det kommer till arbetsbyxor tjänar de utsvängda benen två syften – de ger plats åt kraftiga arbetsskor samtidigt som de ger en friare luftgenomströmning om benen. Några naver byxor har utsvängda ben, andra inte. Om byxorna har det kommer det att vara uttryckligen förklarat i produktbeskrivningen.

Passform


Naver byxor är normala i passformen. Ofta är arbetsbyxor lösa eller till och med baggy för obehindrad rörelsefrihet. Naverkläder är dock mer kroppsnära, men ändå inte tätsittande. Naverkläder ger rörelsefrihet utan att kompromissa på varken komfort eller utseende.